Sub nasul profesorilor, elevii îşi fumează plămânii la şcoală!

În ciuda faptului că nu au voie să fumeze pe parcursul orelor de şcoală, unii liceeni sălăjeni abia aşteaptă să iasă în pauză pentru a aprinde ţigara. Se ascund prin spatele blocurilor, prin parcări, uneori chiar prin barurile din apropierea şcolilor, pentru a nu fi văzuţi de profesori sau alte cunoştinţe care i-ar „pârî” părinţilor. De prea puţine ori, conducerea unităţilor liceale reuşeşte să-i ţină în frâu pe adolescenţi, cu măsuri care nu-i sperie suficient pentru a înceta să-şi fumeze plămânii.

Consumul de droguri, băuturi alcoolice sau tutun de către elevi este strict interzis atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi înafara acestora, pe parcursul orelor şcolare. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat că, potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, se interzice elevilor să deţină şi să consume în perimetrul unităţii de învăţământ şi înafara acesteia droguri, băuturi alcoolice sau ţigări ori să participe la jocuri de noroc. „Atâta timp cât legislaţia se aplică elevilor, în timpul programului şcolar aceştia nu au dreptul să consume droguri, băuturi alcoolice sau ţigări ori să participe la jocuri de noroc. Fumatul este interzis elevilor atât în unităţile şcolare, cât şi înafara acestora”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
Sancţiunile ce pot fi aplicate celor care se abat de la aceste prevederi sunt în funcţie de gravitatea acestora. Potrivit sursei citate anterior, fiecare şcoală are reglementat propriul regulament adaptat după regulamentul naţional pentru unităţile de învăţământ preuniversitar. „Conducerea unităţilor de învăţământ are dreptul să stabilească şi să aplice propriile sancţiuni elevilor care se abat de la acest regulament intern”, a afirmat Lucaciu.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele: observaţia individuală; mustrare în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral; mustrare scrisă; retragerea temporară sau definitivă a bursei; eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală; mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare; preavizul de exmatriculare; exmatricularea.
Sancţiunile diverse prevăzute de toate şcolile nu sunt, însă, în măsură să stârpească viciul. În pauză, elevii îşi stăpînesc pofta de tutun până când ies din curtea şcolii şi de pe trotuarul vecin pot fuma liniştiţi.

Profesorii mai închid ochii

„Fumatul dăunează grav sănătăţii”, iar profesorii se chinuie să găsească soluţii pentru a-i împiedica pe elevi să pună gura pe ţigară. Nu este niciun secret faptul că elevii, mai ales liceenii fumează şi la şcoală. În majoritatea situaţilor, directorii nu găsesc nicio portiţă pentru a-i face pe adolescenţi să renunţe la fumat pe timpul programului de şcoală.
La Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, elevii prinşi că fumează în incinta unităţii sunt puşi întâi faţă în faţă cu părinţii. „De la înfiinţarea liceului, unii elevi fumau. Pe parcursul anilor, sancţiunile au fost, în unele momente, mai aspre, însemnând exmatricularea, în altele fiind mai lejere. În momentul de faţă, regulamentul spune că fumatul în şcoală sau în incinta unităţii se pedepseşte cu exmatricularea. Oricât de mult am vrea să spunem că acest lucru nu se întâmplă în unitatea noastră, trebuie să recunoaştem că elevii consumă tutun. Sunt copiii care fumează ascunşi în curte, prin spatele blocurilor, despre care ştim. Însă nu putem exmatricula circa 5 la sută dintre elevii unităţii”, ne-a spus directorul Colegiului, Ioan Lung.
Potrivit sursei citate, elevii prinşi fumând în grupurile sanitare ori ostentativ în curtea unităţii sunt ameninţaţi de exmatriculare. „În cazul acestora, aplicăm sancţiunile progresiv. Chemăm părinţii acestora la şcoală pentru a lua primele măsuri, ulterior se trece la mustrări şi scăderea notei la purtare, după care recurgem la exmatriculare. Am avut cazuri în anii anteriori când am fost nevoiţi să recurgem la exmatriculare şi vom continua astfel de măsuri şi anul acesta, respectând regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar”, a precizat Lung.
Directorul Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, Codin Ciurean, ne-a spus că are cunoştinţă despre faptul că elevii fumează pe parcursul orelor de şcoală, însă înafara unităţii. „Conform regulamentului şcolar, celor prinşi fumând riscă mustrare scrisă ori scăderea mediei la purtare. Cunoaştem faptul că elevii fumează înafaţa liceului, printre blocuri sau în alte locaţii, dar nu putem dispune ca profesorii să îi verifice prin oraş. Atâta timp cât este în incinta unităţii de învăţământ acţionăm”, a afirmat directorul Ciurean.
Directorul Grupului Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău, Florin Niste, ne-a comunicat faptul că şi în unitatea pe care o conduce elevii fumează. „Sunt mulţi elevi care consumă tutun. Ştim că se ascund în băi, prin spatele curţii exterioare, prin locuri unde să nu-i vedem. Regulamentul şcolar impune sancţiuni începând cu mustrare scrisă, scăderea notei la purtare etc. Vom vedea care este sancţiunea aplicată celor prinşi fumând în cadrul consiliului profesoral. Cel mai probabil, vom opta pentru scăderea mediei la purtare elevilor descoperiţi că fumează în incinta şcolii”, a precizat Niste.

Jumătate dintre adolescenţi au testat ţigara

Aproape jumătate dintre adolescenţii sălăjeni au fumat cel puţin odată, relevă un studiu efectuat, anul trecut şcolar, în rândul a 400 de elevi cu vârste de 15 şi 16 ani, de către coordonatorii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj.
Rezultatele acestui studiu arată că foarte multe persoane încep să fumeze de la vârste fragede. Astfel, 47,4 la sută dintre adolescenţii chestionaţi au fumat cel puţin odată de-alungul vieţii, 27,6 la sută au fumat cel puţin odată în ultimele 12 luni şi 16,4 procente au fumat cel puţin odată în ultima lună. De remarcat este faptul că 7,4 la sută dintre subiecţii chestionaţi se încadrează fumătorilor, consumând zilnic tutun, în timp ce aproape 22 la sută fumează ocazional.
Mare parte a adolescenţilor cuprinşi în studiu provin din familii în care se fumează. Surprinzător este faptul că aproape o tremie dintre adolescenţi provin din familii în care mamele fumează. De asemenea, 44,2 la sută au taţi care fumează, 23,2 la sută au fraţi fumători, în timp ce 38,4 la sută au prieteni care fumează.
Cu toate acestea, alte informaţii obţinute prin studiul privind consumul de tutun în rândul tinerilor, este faptul că foarte mulţi adolescenţi atribuie consumului de tutun aspecte benefice. Aproape 150 dintre adolescenţi au răspuns că s-ar simţi mai relaxaţi consumând tutun, de asemenea, că fumatul i-ar ajuta să se distreze mai bine sau să devină mai populari. Pentru circa 22 la sută dintre aceştia, fumatul le-ar creşte încrederea în forţele proprii şi i-ar transforma în persoane mai sociabile.
Potrivit sursei menţionate anterior, consumul de tutun afectează, practic, toate organele importante ale corpului. Tabagismul este factorul generator în aproximativ 25 de boli ce ameninţă viaţa oamenilor, pentru multe dintre acestea existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat.

2 Thoughts to “Sub nasul profesorilor, elevii îşi fumează plămânii la şcoală!”

  1. Anonim

    Nu stim ce ar declara stimabilul director al Liceului Pedagogoc Gheorghe Sincai daca ar locui in zona apropiata unitatii respective de invatamant si zilnic ar trebui sa suporte mizeriile lasate de elevi langa blocurile si garajele vecine, tigari, pahare de cafea, sticle de bautura, etc..

  2. anonim

    Este regretabil ca s-a ajuns aici .Cu totii,parinti,profesori,autoritati,etc.,stiu cit de extins este fenomenul dar nimeni nu ia nicio masura.Amenintarea cu scaderea notei la purtare sau amenintarea cu exmatricularea ii fac pe elevii fumatori doar sa rida.Cred ca sistemul,care a dat f.multe drepturi elevilor si aproape niciunul profesorilor.este devina.Fumatul in timpul programului de invatamint,atit in scoala cit si inafara ei,este doar o mica problema cu care se confrunta invatamintul romanesc.Ce parere aveti despre elevii care injura si chiar agreseaza profesorii;despre elevii care fac sex pe la scoala;despre elevele gravide;despre elevii care joaca poker sau vorbesc la telefon in timpul orelor;despre elevii care se adreseaza profesorilor folosind poreclele pe care tot ei le inventeaza;despre elevii care fug sistematic de la cursuri si pe care trebuie sa-i roage profesorii sa vina la ore pentru a le putea incheia situatia,etc?Poate veti spune ca aceste situatii nu exista sau au o pondere mica in invatamintul nostru dar nu-i asa si acest fenomen se reflecta in mod direct in rezultatele obtinute de elevi la examenele de capacitate si de bacalaureat.Sistemul nostru de invatamint este bolnav iar,multi dintre elevi,sunt la fel de bolnavi .Trebuie,obligatoriu,ca cineva sa-si asume tratarea si vindecarea acestora pentru mai binele si viitorul acestei natiuni,pina nu-i pre tirziu.

Leave a Comment